jebes-pravila.com
 
*
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte. Travanj 16, 2014, 21:03:03


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave


 Str: [1] 2 3   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Palačinke  (Posjeta: 28352 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« na: Ožujak 07, 2008, 13:12:58 »

Ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji. Potječu iz zapadno-francuske pokrajine Bretagne, gdje se pripremaju od davnina. Još prije Krista, keltska plemena su ih pekla na uglačanom kamenu.

Palačinke su desert od tankog tijesta, koje se može puniti različitim sastojcima - slatkim ili slanim nadjevom. Zbog te raznolikosti u izvedbi, gotovo je nemoguće naći osobu na svijetu koja će decidirano izjaviti da ne voli palačinke! I svatko će odabrati neki nadjev koji ovo jednostavno jelo pretvara u vrhunsku poslasticu.

Palačinke možete premazati Eurokremom, Nutellom, marmeladom, čokoladnom pjenom, mljevenim orasima ili šlagom - ili ih puniti sirom, nadjevom za pizzu ili mljevenim mesom (pa zapeći u rerni). No, prije nego date mašti na volju - trebaju vam palačinke: tanke okrugle 'maramice' od ljevanog tijesta.


Osnovno tijesto za palačinke


Sastojci (za 6 osoba ili 30 palačinki):
3 jaja
300 gr brašna
3 dcl mlijeka
1 dcl vode (mineralne)
2 žlice ulja
prstohvat soli

Priprema:
U zdjelu za mješanje stavite brašno. Napravite ruku u sredini humka, pa u to stavite jaja, sol, ulje i malo mlijeka.
Mikserom lagano umješajte smjesu da dobijete gustu pastu - a nakon toga dodajte mlijeko.
Na koncu umješajte i mineralnu (ili običnu) vodu.
Tijesto dobro izmješajte, ali umjerenom brzinom miksera - da se ne zapjeni. Smjesa mora biti glatka, bez mrvica i gusta kao tekući jogurt. Za muškarce: smjesa mora biti gusta kao pokrivna boja za metal :smile
Dodajte još malo mlijeka ako je pregusto - ili brašna ako je prerijetko.

Smjesu za palačinek obavezno ostavite u frižideru najmanje pola sata - kako bi se masa slegla i škrob iz brašna bolje povezao. A prije pečenja smjesu samo promješajte kuhačom, žlicom ili kutljačom.

Tavicu dobro zagrijte, uz sasvim malo ulja - tek toliko da se zamasti površina tavice. Ako koristite teflonsku tavu, ulje vam i ne treba, ali će svakako pridonijeti ukusu.

Palačinke možete nalijevati u vruću tavicu kutljačom. Smjesa mora biti taman toliko gusta da se ravnomjerno razlije po tavici.

Palačinke pecite oko dvije minute. Jednu minutu na jednoj strani, pa okrenete palačinku na drugu stranu.


Palačinke možete poslužiti premazane čokoladnom pjenom, kremom (Eurokremom ili Nutellom), marmeladom - a neki ih vole i samo posute šećerom i mljevenim orasima.

NAPOMENA: Možete koristiti bilo koje brašno - glatko ili meko - međutim izbjegavajte namjensko brašno za dizana tijesta. Takvo brašno u sebi najčešće ima i malo pekarske sode (praška za pecivo) i smjesa vam se može zapjeniti - a dok ih pečete. na palčinkama će se stvoriti neobični mjehuri.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #1 na: Ožujak 07, 2008, 13:14:50 »

Flambirane palačinke Suzette

Palačinke Suzette su tipičan desert Francuske kuhinje. Nastale su slučajno, krajem 19. stoljeća, kada je kuhar jednog restorana u Monte Carlu gotovo spalio kuhinju pripremajući palačinke s konjakom.

Desert natopljen konjakom je zahvatila vatra - i nastale su famozne flambirane palačinke a'la Suzette.   

Vjeruje se da je palačinke Suzette smislio (ili napravio greškom) kuhar Henri Charpentier, u kuhinji Café de Paris u Monte carlu, 1894. godine.

Flambirane palačinke Suzette

Sastojci:
Smjesa za palačinke prema osnovnom receptu
12 žlica šećera
2 naranče (sok i naribana kora)
400 g maslaca
Liker od naranče: Cointreau ili Grand Marnier (oko 7 žlica)
Konjak (5 žlica)
Priprema:
Napravite palačinke prema osnovnom receptu - ili umutite smjesu za palačinke od 4 jaja, 3 dcl mlijeka, šalice brašna i malo soli. Prema potrebi dodajte brašna ili mlijeka da dobijete ujednačenu, glatku smjesu za palačinke.
U osnovnu smjesu za palačinke dodajte još i 1 veliku žlicu šećera, te 1 žlicu likera od naranče, konjaka ili ruma (po želji)
Ispecite palačinke i sačuvajte ih na toplome za kasnije.
Priprema Suzette umaka:
Na laganoj vatri, u tavici, rastopite maslac, pa dodajte 10 žlica šećera, te sok i koru naranče.
Umak lagano zagrijavajte i mješajte sve dok se šećer potpuno ne otopi - a potom zagrijte dok se ne zapjeni.
Održavajte umak na sasvim laganoj vatri, ili na toploj ploči štednjaka. U topli (ne vrući!) umak dodajte dvije žlice likera od naranči.
Jednu po jednu palačinku umočite u vrući umak:
- Prvo palačinku preklopite na pola, a onda potopite u umak, pa pomoću dviju hvataljki ili viljuški presavijte još jednom da dobijete trokut.
- Palačinku malo ocjedite od umaka i odmah slažite na duguljasti tanjur/poslužavnik.
- Svaku palačinku još malo pošećerite krupnim šećerom (dok ne potrošite preostali šećer)
Flambiranje:
Pomješajte i lagano zagrijte liker od naranče i konjak.
Palačinke treba poslužiti dok su još vruće, a ako su odstojale prije posluživanja, cijeli poslužavnik zagrijte na kratko u mikrovalnoj pećnici.
Cijeli poslužavnik možete ukrasiti i kriškama, kolutima ili komadima naranče, ili napravite spirale od narančine kore.
Na stolu (pred gostima) prelijte liker preko palačinki.
Dugačkom žigicom (i jako oprezno) zapalite palačinke.
Kada vatra zgasne, palačinke zalijte preostalim umakom (ako vam je još preostalo) pošećerite ih šećerom u prahu i poslužite na tanjure.



Osim naranče, za ukrašavanje možete koristiti i drugo voće. Na primjer, maline se odlično slažu s aromom likera od naranči. A uz vruće, flambirane palačinke možete poslužiti i kuglu sladoleda - kao znakoviti kontrast vatre i leda.

Uz ovaj desert odlično pristaje lagano bijelo vino.
NAPOMENA: Flambiranje je vrlo opasno - zagrijani liker ja jako zapaljiv i flambiranje treba raditi uz najveći oprez.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #2 na: Ožujak 07, 2008, 13:17:49 »

Goranske palačinke


Kakve palačinke! Sigurni smo da ih se ne bi sramili ni kraljevski kuhari na dvorovima. Ne vjerujete li nam, testirajte ih na svojim ukućanima, a potom recite jesmo li bili u pravu.

Sastojci za palačinke:
1   Mješavina za palačinke Podravka (400 g)
750 ml   vode
   ulje za pečenje palačinki
Za nadjev:
350 g   dobro ocijeđenog svježeg kravljeg sira
1   Vanilin šećer Dolcela
100 ml   slatkog vrhnja
1 žlica   šećera u prahu
1 žličica   naribane narančine korice
150 g   mljevenih oraha
Za šećerni sirup:
100 g   šećera
200 ml   vode
50 ml   narančina soka
1 žličica   naribane narančine korice
1   Vanilin šećer Dolcela
3 žlice   viljamovke

Priprema
Sadržaj mješavine za palačinke pomiješajte s vodom, ostavite kratko stajati, a zatim ispecite veće palačinke (promjera oko 20 cm). Pokrijte ih aluminijskom folijom i ostavite na toplom mjestu.
Kravlji sir pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte vrhnje, naribanu narančinu koricu i orahe. Sve dobro izmiješajte, nadjenite palačinke i zarolajte.
Stavite ih u vatrostalnu posudu, koju ste prethodno namazali maslacem, i svaku palačinku prelijte s 2 do 3 žlice pripremljenog sirupa.
Ovako pripremljene palačinke zapecite oko 10 minuta na temperaturi od 180°C.
Priprema sirupa: šećer pomiješajte s vodom, dodajte vanilin šećer, narančin sok i koricu i viljamovku te kuhajte 10 do 15 minuta.
Posluživanje

Goranske palačinke poslužite ukrašene ploškama naranče.
Savjet

Ukoliko ga ne potrošite, šećerni sirup može stajati na hladnom mjestu 2 do 3 dana.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #3 na: Ožujak 07, 2008, 13:19:44 »

Hrvatske palačinke svoje podrijetlo i ime vuku još iz doba Austo-Ugarske, a smjesa se priprema od brašna, jaja, mlijeka ili mineralne vode. Tradicionalno se pune slatkim nadjevima kao što je marmelada od marelica ili sa čokoladom i orasima. Sastojci, način pripreme, punjenje i naziv palačinki ovisi na kojoj se strani svijeta nalazimo. Tako će vam u SAD-u za doručak poslužiti deblje palačinke zbog praška za pecivo ili kvasca koji stavljaju u osnovnu smjesu, a zasladit će ih javorovim sirupom, maslacem od kikirikija ili voćem. Na sličan način i Škoti pripremaju palačinke koje pune voćem i grožđicama, a poslužiti će ih uz čaj ili kao desert. Za razliku od Amerikanaca i Škota, Englezi i Skandinavci pripremaju tanke palačinke samo od jaja, mlijeka i brašna. Zbog toga što se tijesto ne diže tijekom pečenja, engleske palačinke imaju smeđe krugove. Tradicionalno se poslužuju kao slatki desert preliven limunovim sokom i šećerom u Engleskoj dok se u skandinavskim zemljama pune pekmezom ili sladoledom. Na Istoku najčešće poslužuju tanke, slane palačinke punjene sirom, mesom, povrćem ili začinima.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #4 na: Ožujak 07, 2008, 13:23:49 »

PALAČINKE S PILETINOM I GLJIVAMA
Sastojci:
 15 dag pilećeg mesa, nekoliko nasjeckanih šampinjona, naribana mrkva.

 Priprema:
 Popržite meso, gljive i mrkvu s kukuruznim brašnom. Dodajte umak od rajčice, sojin umak i žličicu šećera te pustite da ispari. Palačinke nadjenite, rub smotajte, zatvorite vodom i brašnom. Pržite u mnogo ulja.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #5 na: Ožujak 07, 2008, 13:30:48 »

Pohane palačinke


Prvo napravimo smjesu za palačinke koju manje - više svi znaju pripremiti.
Kad smo napravili smjesu krenemo sa pečenjem palačinaka. Sljedeći korak je da kada su palačinke ispečene, radimo punjenje za palačinke, dakle ono što ćemo u njih staviti!
Sastojci
 20 dkg šunke za pizzu, šaka i pol šampinjona, glavica luka i jedno jaje. Izdinstati luk i nakon toga luku dodamo izrezanu šunku za pizzu i gljive, te to pustimo desetak minuta. Kada se napravljeno punjenje ohladi dodamo jedno kiselo vrhnje i jaje i to promiješamo.

Onda krećemo na punjenje palačinaka u čemu je bitno da kada savijate palačinke pazite da ih savijete sa svake strane kako punjenje ne bi curilo! E, onda to ispohamo i ispečemo u tavi! A to vam je jaaako zasitno!

Najbolje bi bilo još iskoristiti neki umak s kojim će se preliti palačinke - tartar ili nešto slično. Pohane palačinke su uglavnom predjelo, a  ja vam želim dobar tek! Dajte si malo truda jer nećete požaliti!
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #6 na: Ožujak 07, 2008, 13:33:45 »

Palačinke s jabukama        

Tijesto:
13 dag brašna
1 jaje
1 dl vode
15 dl mlijeka
malo soli
1 žličica šećera

Nadjev:
4 jabuke
1 žlica šećera
limunov sok
šećer za posipanje


 

U dubokoj posudi miješajte jaja i sol, pa postepeno dodavajte brašno, mlijeko, vodu i šećer. Od tako pripremljenog tekućeg tijesta pecite palačinke. Oguljene jabuke nastružite, nakapajte s malo limunova soka i pomiješajte sa šećerom. Nadjenite palačinke i savijte. Pospite šećerom i poslužite vruće.
Evidentirano
sivka
Jebe
*****

Karma: +657/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 5776



« Odgovor #7 na: Ožujak 07, 2008, 13:38:17 »

Nadjevene palačinke



Sastojci:
(za palačinke):
250 g brašna
sol
3 jaja
1/2 l mlijeka ili vode
maslac
(za nadjev):
250 g kuhane šunke
250 g gaude ili edamskog sira
150 g šampinjona
4 rajčice
1 mala limenka graška
40 g maslaca
40 g brašna
1/2 l juhe od kocke
muškatni oraščić
1 žumanjak
malo naribane gaude ili parmezan
pahuljice maslaca

Od brašna, soli, jaja i mlijeka ili vode umi jesite glatko tijesto te ga ostavite da neko vrijeme počiva.
U međuvremenu šunku i sir narežite na kocke. Šampinjone operite, izrežite i popržite na maslacu. Rajčice prelijte kipućom vodom pa ih onda ogulite i narežite. Grašak istresite iz konzerve i dobro ocijedite.
Od brašna i masnoće napravite svijetlu zapršku, a zatim je prelijte mesnom juhom. Dodajte sol i muškatni oraščić, a na kraju umak zgusnite žumanjkom.
Sve sastojke za nadjev umiješajte u taj umak i pustite da se ugrije, ali pazite da smjesa ne zavre.
Od tijesta na vrućem maslacu ispecite palačinke. Napunite ih nadjevom i složite u plitku vatrostalnu posudu. Posljednji sloj palačinki pospite naribanim sirom i pahuljicama maslaca. U zagrijanoj pećnici palačinke pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave.
Evidentirano
Ivek
Jebe
*****

Karma: +297/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3004


Hard time


« Odgovor #8 na: Ožujak 27, 2008, 19:40:43 »

Jebeš to, kad ja napravim palačinke ima da si i nožne prste ližete :smije
Evidentirano

arsen
Gost
« Odgovor #9 na: Ožujak 28, 2008, 19:11:10 »

khm khm khmmmmmmmmmm

kad da dođem na papicu,
kao pravi degustator očekujem sve od navedenih vrsta palačinki   :palacinke :palacinke


hvala
Evidentirano
JebenoPametan
JebenoPametan
Jebe
*****

Karma: +20/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1013



« Odgovor #10 na: Ožujak 15, 2011, 21:50:51 »

palačinke s okusom pičke
Evidentirano

1.) Ne pijem kavu.
2.) Ne toleriram razgovor.
3.) Ne znam nikoga.
4.) Ne volim da upoznajem ljude koje ne poznajem.
MrGreen
Jebe
*****

Karma: +114/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7820



« Odgovor #11 na: Ožujak 17, 2011, 18:31:03 »

alkoholne palacinke :mrgreen
Evidentirano

You don't know how fast you can go until you crash....
BRZINA NE UBIJA

ubija ono sta te naglo zaustavi
Život nemoj shvatiti ozbiljno. Uostalom, 'ko se živ iz njega izvukao??
Anchy
vip
****

Karma: +4/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 305



« Odgovor #12 na: Svibanj 09, 2012, 16:31:26 »

Ko ih ne voli?!Obožavam ih. :obliz Palačinci spremljeni na svaki način su izvrsni. :palacinke
Evidentirano
blue dolphin
Još stigne pobići
**

Karma: +4/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 95



« Odgovor #13 na: Studeni 23, 2012, 23:38:50 »

eee mogla bi sad smazati dvije punjene orasima i šećerom, prelivene čokoladom i uz to kugla sladoleda od vanilije  :palacinke
Evidentirano

plivam bespućima života
MrGreen
Jebe
*****

Karma: +114/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7820



« Odgovor #14 na: Studeni 24, 2012, 01:37:40 »

mogao bi i ja, samo di da ih nadjem sad?? :ivich
Evidentirano

You don't know how fast you can go until you crash....
BRZINA NE UBIJA

ubija ono sta te naglo zaustavi
Život nemoj shvatiti ozbiljno. Uostalom, 'ko se živ iz njega izvukao??
 Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
Stranica je generirana za 0.553 sekundi uz 18 upita.